“Pavao, po Božjoj volji pozvan za apostola Krista Isusa, i brat Sosten Crkvi Božjoj u Korintu – posvećenima u Kristu Isusu, pozvanicima, svetima, sa svima što na bilo kojemu mjestu prizivlju ime Isusa Krista, Gospodina našega, njihova i našega. Milost vam i mir od Boga, Oca našega, i Gospodina Isusa Krista!” (1 Kor 1, 1-3)

U ovom kratkom odlomku iz početka Prve poslanice Korinćanima sv. Pavao četiri puta spominje ime Isusa Krista.

Proslavili smo svetkovinu rođenja Isusa Krista, a u prošlu nedjelju blagdan Gospodinova krštenja. Taj događaj prethodio je početku njegova javnog nastupa i djelovanja. Sada slijedi vrijeme kroz godinu, vrijeme milosnog djelovanja Isusa Krista koji je došao među nas biti Emanuel – S nama Bog. On je poslan i potvrđen od Oca kao Ljubljeni, pun miline. On je punina ljubavi, milosti i života. Tijekom prošlog tjedna slušali smo u dnevnim čitanjima kako se očitovala njegova snaga: u snažnoj i djelotvornoj riječi koja liječi i izgoni zloduhe, donosi oproštenje, liječi srca slomljena. Ivan apostol ga prepoznaje ka Jaganjca Božjega koji je došao uzeti grijeh svijeta. Na njemu počiva Duh Božji, on je Sin Božji.

On je naviješten od proroka Izaije kao sluga Jahvin koji će biti vjeran i ispuniti volju Božju. Tome sluzi pripisujemo riječi Psalma 40, gdje on predano obećava da će vršiti volju Božju od miline, a ne od prisile. Njegov život će biti slavopoj Bogu, on je istinski ljubitelj Božjeg Zakona, to jest same Božje volje. Pun je snage i sile Duha. U tome predanju Ocu ići će do smrti na križu. Zato će njegovo Ime biti uzvišeno, zato će se pred njim prignuti svako koljeno, zato će biti postavljen za svjetlost narodima. Tko god prizove to Ime bit će spašen.

Kad prođu blagdani mi često živimo svoje vrijeme kroz godinu kao da se ništa nije dogodilo. Kao da nam događaji spasenja nisu otvorili oči za nutarnje gledanje Otajstva. A Isus je tu među nama. On želi i može snažno djelovati u našim životima, u našoj povijesti. Ako ga prizovemo, ako mu srce otvorimo. Svi smo posvećeni u Isusu Kristu, svi smo pozvani prizivati njegovo ime i djelovati u njegovoj snazi i milosti. A on neka na nas izlije, skupa s Ocem, milost i mir!

 

s. Blaženka Rudić OP

Preporučamo