U samostanu Bl. Hozane u Zagrebu održane su od 2. do 7. siječnja duhovne vježbe koje je predvodio o. Jakov Kuharić, OCD iz Karmela sv. Ilije u Buškom Blatu. Sudjelovalo je 37 sestara.

Prije zaziva Duha Svetoga, kojim su u četvrtak navečer započele duhovne vježbe, sestre okupljene iz raznih zajednica pozdravila je časna majka s. Jaka Vuco te im poželjela da započnu s blagoslovom, kako bi se Bog rodio u duši, te da cijela godina bude blagoslovljena.

U uvodnom je nagovoru o. Jakov upitao što je zapravo redovništvo, po čemu se razlikuje od života drugih ljudi. Istaknuo je da kao redovnici život temeljimo na nevidljivom, što nije lako, i za to nam je potrebna vjera. Upravo je vjera bila tema svih njegovih predavanja, a sestre je pozvao da iskreno odgovore na pitanje koje Isus postavlja slijepcu u Ivanovu evanđelju: Vjeruješ li u Sina Čovječjeg?

Smisao redovničkog poziva jest biti odgovor na Božji upit o ljubavi. Pri tom je vrlo lako pasti u napast građenja na vlastitim naporima, molitvi, onome što činimo “za Boga”, kad trebamo zapravo samo pustiti da Bog djeluje u nama. Nije lako ovim putem hoditi, biti lišen svake sigurnosti – kako kaže i sv. Ivan od Križa: na putu kojim se stiže do vrha gore jest samo “ništa, ništa i ništa”. Ono čega se trebamo odreći jesmo mi sami, naš ego, a u tome nam pomažu sakramenti, ako im ispravno pristupamo, i molitva, koja nije jedna od aktivnosti kojom se bavimo, pa ni najvažnija aktivnost, nego je ona naš život. Svetost nije uživanje u duhovnim nasladama, pa ni osjećaj voljenosti ili bivanja u milosti, nego ustrajnosti biti Božji u sivilu svakodnevice, i onda kad ne osjećamo da je Bog prisutan.

U propovijedima u kojima je svaki dan tumačio pročitanu Božju riječ, o. Jakov govorio je o otajstvu Riječi Tijelom postale, o Bogojavljenju te potrebi života s Bogom u svakom danu nove godine.Iako put svetosti nije lak i uvijek uključuje križ, sestre je potaknuo da na tom putu ustraju te im poželio blagoslovljenu novu godinu. Duhovne vježbe završile su u utorak svečanim misnim slavljem i zajedničkim objedom.

 

s. Jana Dražić

Preporučamo